Kolning, dvs kolmila



Man har rest en mila i Siljansfors. 100 kubikmeter vid är det i den och den förväntar ta en vecka att kola klart. Ur en kolmila får man träkol, det kan man använda till grillning eller som smideskol.

Jag kan ingenting om kolning men detta har jag lärt mig och av de kommentarer jag hört kring milan så förstår jag att det finns dom som kan ännu mindre än jag. En högklackad frågade hur mycket tjära man fick ur en sån där.

Detta är en kolarkoja, här vilar kolarna sig mellan vaktpassen

Här börjar de resa milan, stolpen i mitten kallas kungen och golvet är gjort av skräpvirke


Det här är en "Fotrymling" dvs ett järnrör som stoppas in under golvet för att man ska kunna reglera draget. Det behövs flera fotrymlingar.

Och som spjäll har man en bit björk i lagom grovlek


Milan växer i omfång och det ska vara tätt packat

Ove hugger av kungen


Per-Arne (milchef) och Paul lägger granris på toppen

Förr kläddes milan med näver (tror jag) numera använder man förhydringspapp och så kolstybb på det

Kolningen kan börja, Paul har kommit från Norge för att vara med

 För att få bra drag eldar man i en egen liten panna på sidan

Sussi tände milan, tändsläden var tung och det såg lite dramatiskt ut
Tändsläden ska stoppas in i en kanal under milan. 

Sedan är det bara att vakta och täta och fylla i knubb om det blir hål och banka och täta

Det går åt mycket knubb

Gösta kollar med milspett hur det står till inne i milan, ungefär som när man kollar om potatisen är klar 

Nu var det tydligen klart, milan har sjunkit ihop en hel meter och har inte längre sin gamla form. Det tog en vecka.  De stänger man av den och då börjar man med att ta bort ugnen.

Ove brottas med ugnen

Sedan blir det kolarfest och jag hann inte fram med kameran i tid, men gott var det
 Per-Arne och Ove håller tal till folket och alla förstår att dom har haft väldigt roligt hela tiden, frågan är nu hur det ska gå nu när dom ska återinföras i det vanliga samhället.

det skålas i svagdricka... 
fan tro't 

Milan släcktes efter en vecka och nu har den stått i tre veckor.
Det är dags att riva den, men se då glödde den fortfarande och kunde nog hållit på med den ett tag till. Man fick ösa på vatten, hinkvis.


Nu är det dags att sortera och packa i säckar. 
Det är inte stor idé att visa bild på gubbarna, dom är svarta



3 kommentarer:

  1. Intressant, men var ligger Siljansfors? //MalinSj

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj förlåt att jag är så sen med svaret. Siljansfors ligger 17 km sydväst om Mora, åt Malungshållet alltså. Museet är för närvarande stängt för säsongen men vi var där idag tillsammans med folk från Skansen. Dom ville ha lite tips om miljöer. Och jag har inte frusit så på länge och när vi for hem kom snön. Sedan blev det varm soppa. Det finns mer info på www.skogsmuseum.se. En sorgligt försummad hemsida, den ska bli bättre när vi får råd att fixa till den.

      Radera